Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de gener del 2013

Març

El mes de març és el tercer de l'any i té 31 dies. En llatí es deia martius, vom que derivava del Déu Mart. En aquest mes es fan dos ajustaments d'horaris.

  • Festes rellevants
19 Març: Sant Josep
21 març: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial
22 març: Dia Internacional de l'Aigua
24 març: Diumenge de rams
  • Receptes típiques
Melindros

Ingredients per a quatre persones:

- 2 ous
- 70 g de sucre blanc
- 60 g de farina
- 20 g de sucre glacé

Procediments:

1 Separa els rovells de les clares. Bat els rovells amb 50 g de sucre blanc dins d'un bol que estigui sobre una cassola amb aigua calenta, però no bullent, fins que quedi una massa ben blanca i escumosa. Afegeix-hi la farina.

2 A part, munta les clares a punt de neu. Si s'hi han de barrejar restes de rovell no es muntaran. Quan les clares ja estiguin ben dures, afegeix-hi 20 g de sucre blanc i continua batent-les fins que s'hi barregi bé.

3 Mescla les clares amb la barreja d'ous, sucre i farina, però vés amb compte per evitar que baixin.

4 Posa la massa en una màniga de pastisser.

5 Cobreix una safata per anar al forn amb sil-pad o paper sulfurat i col·loca-hi tires de massa d'uns 4 per 1 cm. Empolsega'ls amb sucre glacé. Quan s'hagi absorbit, torna'ls a empolsegar.

6 Posa-ho a coure al forn preescalfat a 190 graus fins que estiguin lleugerament rossos i tinguin un aspecta perlat per la part de sobre.

7 Serveix-los freds.

------------------------------------------------------------------

Crema cremada


Ingredients per a quatres persones:

- 1/2 de llet
- 100 g de sucre
- 4 rovells d'ou
- 15 g de midó de blat de moro ("Maizena")
- 1 pell de llimona
- 1 canonet de canyella

Procediments:

1 Posa 400 ml de llet en un cassó.

2 Renta bé la llimona. Amb molt de compte, treu-ne una tira de pell amb un pelador, sense agafar-ne la part blanca que hi ha sota la pell. Un cop la tinguis, posa-la dins la llet.

3 Posa la llet al foc i quan arrenqui a bullir, apaga el foc i tapa-la.

4 Trenca els ous en un bol. Recorda que només en volem el rovell. Si no pots separar-lo de la clara, és preferible que trenquis l'ou dins d'un bol i, amb les mans en netes i amb molt de compte, n'agafis el rovell i el posis en un altre recipient. Afegeix el sucre i el midó als rovells i bat-ho vigorosament amb un batedor fins que quedi una massa blanquinosa.

6 Cola la llet, ja fred, i barreja-ho tot amb la massa. Remena-ho a foc lent.

7 Quan arrenqui el bull, posa-ho en cassoletes de fang i tot seguit a la nevera. Per servir-les hi pots cremar sucre a sobre amb una pala de cremar

------------------------------------------------------------------

Bunyols de vent

Ingredients per a quatre persones:



- 250 g de farina de força
- 40 g de sucre blanc
- sal
- 10 g de llevat químic
- 100 ml d'aigua
- 150 ml de llet
- matafaluga en pols o una cullerada d'anís líquid
- la pell d'una llimona
- 4 o 5 ous
- 80 g de sucre glacé (per decorar)

Procediments:

1 Mescla en un bol la farina amb el sucre, un polsim de matafaluga, la pell de la llimona ratllada (sense la part blanca), el llevat químic i un pessic de sal. Mulla-ho amb l'aigua i la llet i remena-ho fins que quedi una massa ben fina.

2 Aboca-hi un ou i remena-ho bé fins que hagi estat assimilat per la massa. Repeteix l'operació amb cadascun dels ous. Si veus que la massa no queda prou fluida, pots afegir-hi un cinquè ou. Deixa reposar la massa una estona a la nevera.

3 Posa a escalfar una paella fonda o una fregidora amb força oli net. Treu la massa dels bunyols de la nevera i fes-ne porcions de la mida d'una nou.

4 Aboca-les a la paella i vés amb compte de no cremar-te amb l'oli. Deixa que els bunyols es fregeixin a una temperatura mitjana i que s'inflin i s'enrosseixin. Dóna'ls la volta amb l'ajuda d'una cullera o d'una escumadora.

5 Escorre'ls sobre un paper absorbent i deixa'ls refredar. Empolsega'ls bé amb sucre glacé abans de servir-los.

------------------------------------------------------------------


Bunyols de crema


Ingredients per a quatre persones:

- bunyols de vent
- 250 ml de llet
- 1/2 ou
- 2 rovells d'ou
- 50 g de sucre
- 15 g de midó de blat de moro ("Maizena")
- 1 beina de vainilla
- 20 g de mantega

Procediments:

1 Prepara la crema: posa a escalfar la llet amb la beina de vainilla oberta per la meitat. Quan arrenqui el bull, retira-la del foc i deixa-la refredar tapada.

2 Bat els rovells amb el midó de blat de moro, el sucre i l'ou fins que quedi una massa blanquinosa.

3 Cola la llet sobre aquesta massa i fes-ho coure, remenant sovint fins que arrenqui el bull.

4 Barreja-hi la mantega i deixa-ho refredar tapat amb paper transparent.

5 Posa la crema dins la mànega de pastisseria amb una boca petita.

6 Clava la boca als bunyols i omple'ls de crema. Empolsega'ls bé de sucre glacé abans de servir-los.

------------------------------------------------------------------


Rosaris de rams


Ingredients per a quatre persones:

- 60 caramels de goma de colors variats
- fil de cotó de cosir
- 150 g de mantega (pomada)
- 150 g de sucre
- 4 rovells d'ou
- 250 g de farina
- sal

Procediments:

1 Prepara la massa de les galetes de Nadal, però sense les espècies ni les aromes de cítrics.

2 Un cop tinguis estesa la massa, talla'n quatre creus. Totes les creus han de tenir la part de dalt una mica més ampla que les altres tres. D'aquesta manera podràs fer-hi un forat per on passarà el fil un cop cuita la galeta.

3 Cou les galetes i deixa-les refredar.

4 Munta el rosari: amb una agulla enfila els caramels amb el fil de cosir. Posa'n 15 a cada rosari. Passa-hi també la creu pel forat de la part superior i lliga bé els dos extrems del fil.

5 Fes servir el rosari per decorar la pala o el palmó.

------------------------------------------------------------------


Pinya confitada


Ingredients:

- 1 pinya
- 950 g de sucre blanquilla
- 50 ml de suc de llimona
- sucre glacé

Procediments:

1 Pela la pinya procurant que no li quedin "ulls" (la part negra que queda a vegades quan la pelem). Talla-la a rodanxes de 2 centímetres de gruix i treu-li la part central.

2 Cou-la en una cassola amb aigua bullent a foc lent durant 20 minuts. Escorre-la i reserva'n el líquid.

3 Fes un almívar amb 250 g de sucre,1 litre de líquid de cocció i el suc d'una llimona. Deixa coure el xarop 5 minuts. Elimina'n l'escuma. Cobreix la fruita amb l'almívar i aplica-hi un pes a sobre durant 24 hores.

4 Torna a coure 2 minuts l'almívar afegint-hi 100 g de sucre. Treu-li l'escuma i aboca'l sobre la fruita i deix-ho reposar 24 hores amb un pes a sobre. Repeteix aquesta operació 6 vegades més.

5 Ensucra la fruita amb sucre glacé i posa-la al forn durant 10 hores, sobre una graella, amb el foc mínim i la porta entreoberta perquè s'assequi.

6 Deixa-les refredar i ensucra-les amb sucre glacé. Les pots guardar en un recipient hermètic.


------------------------------------------------------------------

Esperem que us animeu a realitzar les receptes proposades i si les realitzeu envieu-nos les imatges de la recepta.
Deixeu la vostra opinió, recomanacions i possibles modificacions de la recepta.
BON PROFIT!
Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada