Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de gener del 2013

Febrer


El mes de febrer és el segon de l'any i té 28 dies, menys l'any de traspàs que en té 29. En llatí es deia februarius i era un mes dedicat a unes festes de purificació, les februa, en les quals s'aplacaven els morts amb sacrificis i ofrenes. Del seu nom ve el del Déu romà de la purificació Februus.
  • Festes rellevants:
7 febrer: Dijous gras.
12 febrer: festes patronals de Barcelona i Carnestoltes
13 febrer: Dimecres de cendra.
14 febrer: Sant Valentí.
18 febrer: I Diumenge de Quaresma
  • Receptes típiques:
Coca de llardons

Ingredients per a quatre o cinc persones:

- 1 placa de massa de full
- 150 g de llardons trinxats ben fins
- 1 ou
- 50 g de sucre
- 40 g de pinyons pelats
- Farina

Procediment:

1 Empolsega amb farina el marbre de la cuina. Estira-hi la placa de la massa de full amb un corró fins que sigui ben fina. No t'oblidis d'enfarinar-la de tant en tant perquè no s'enganxi!

2 Retalla-hi una mica les vores per tal que tingui forma de rectangle. Divideix-la en dues meitats i punxa-les amb una forquilla. Col·loca'n una sobre la safata del forn, preferiblement sobre sil-pad o un paper sulfurat perquè no s'enganxi. Cobreix-la amb llardons: estén bé, però deixa les vores del perímetre de la massa netes.

3 Pinta el perímetre amb un ou batut i cobreix-la amb l'altra meitat de la massa, procurant que totes dues encaixin. Doblega les vores de la massa i pressiona-les amb una forquilla per tal de segellar-les.

4 Pinta la part superior de la coca amb ou batut, empolsega-hi el sucre i distribueix-hi els pinyons. Posa-la a coure al forn a 220 graus durant un 15 minuts.

------------------------------------------------------------------

Merenga

Ingredients:

- 300 g de clara (aproximadament 7 clares)
- 600 g de sucre

Procediment:

1 Per muntar la clara primer has de separar el rovell de les clares. Procura que els ous no siguin freds, perquè no muntarien. Bat les clares fins que gairebé arribin a punt de neu, que no estiguin gaire dures. Aleshores, afegeix-hi el sucre de mica en mica sense deixa de batre. Para de batre quan hi hagis posat tot el sucre.

4 Posa la barreja en una mànega amb la boca estrellada i omple motlles de paper com els de les magdalenes.

5 Posa-ho a coure al forn preescalfat a 140 graus durant 15 minuts. Després, obre la porta del forn i deixa que s'acabin de coure durant una hora més, com a màxim a 100 graus o menys. La idea és que arribin a coure's per dins i que quedin bens secs. Per això, també pots deixar-los dins els forn amb la porta una mica oberta fins que estiguin completament freds.

7 Un cop freds i secs ja es poden servir.

------------------------------------------------------------------

Esperem que us animeu a realitzar les receptes proposades i si les realitzeu envieu-nos les imatges de la recepta.
Deixeu la vostra opinió, recomanacions i possibles modificacions de la recepta.
BON PROFIT!
Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada