Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de gener del 2013

Desembre


El mes de desembre és l'últim de l'any i té 31 dies.
  • Festes rellevants

3 desembre: Dia Internacional dels discapacitats
6 desembre: Dia de la Constitució
8 desembre: Immaculada Concepció de la Mare de Déu
10 desembre: Dia Internacional dels Drets Humans
13 desembre: nit de Santa Llúcia
24 desembre: nit de Nadal
25 desembre: Nadal
26 desembre: Sant Esteve
28 desembre: els Sants Innocents
31 desembre: Dia del home dels nassos
             Nit de cap d'any
  • Receptes típiques

Neules

Ingredients:

- 1 kg de farina
- 900 g de sucre
- 3 ous
- 100 g de mantega
- ratlladura de pela de llimona
Opcional:
- vanil·lina ensucrada o essència de vainilla

Procediment:

1 Barreja la farina amb el sucre i la pela de llimona ratllada. Afegeix-hi els ous d'un en un i remou la mescla fins aconseguir una massa cremosa. Opcionalment, pot afegir una mica de vanil·lina ensucrada o essència de vainilla.

2 Tot seguit barreja-hi la mantega fosa (però no bullent). Si veus que la massa et queda molt seca, hi pots afegir un rajolí d'aigua o de llet.

No ha de quedar una massa gaire espessa.

3 Posa sil-pad o un paper sulfurat sobre una plata del forn. Col·loca-hi una bola de la massa a sobre i estén-la ben fina tot donant-li una forma de circumferència (d'uns 20 cm de diàmetre).

4 Posa-la al forn que hauràs de preescalfar a 190 graus. Quan la massa es comenci a enrossir pel voltant, separa-la amb compte amb una espàtula i enrotlla-la abans que es refredi per tal de donar-li la forma de neula.

------------------------------------------------------------------

Galetes de Nadal

Ingredients per a quatre persones:

- 150 g de mantega (pomada)
- 150 g de sucre
- 4 rovells d'ous
- 250 g e farina
- sal
- canyella en pols
- una vuitena part de la pell d'una taronja i d'una llimona
- clau d'olor en pols

Procediments:

1 Bat la mantege amb el sucre fins que tinguis una massa esponjosa i blanquinosa. Afegei-hi els rovells un per un.

2 Ratlla bé la pell dels cítrics sense agafar-ne la part blanca i posa les ratlladures a coure en un cassó amb aigua freda. Quan arrenquin el bull escorre-les.

3 A part, barreja la farina amb un pessic de sal, un polsim de canyella i una miqueta molt petita de clau mòlt. Afegeix-hi les pells escaldades i barreja-ho tot amb la massa de mantega, però sense arribar a amassar-ho en excés.

4 Deixa reposar la massa dues hores embolicada amb paper transparent.

5 Enfarina una superfície de treball i estira-hi la massa amb un corró. Fes-ne una capa de mig centímetre i amb un ganivet talla-la en forma d'estels de nadal i d'avets. Posa-les en una plata enfarinada al forn a 180 graus durant uns 15 minuts.

------------------------------------------------------------------

Tronc de Nadal

Ingredients per a quatre persones:

- 2 talls de pa de motlle sense crosta i tallats al llarg
- 300 g de puré de castanyes
- 200 g de cobertura de xocolata amb un 55% de cacau mínim.
- 150 ml de crema de llet
- 100 g de sucre glacé
- 30 ml de moscatell o ratafia

Procediment:

1 Posa a coure 50 g de sucre glacé i 50 ml d'aigua. Quan arrenqui el bull retira-ho del foc i afegeix-hi el moscatell. Reserva-ho.

2 Fon la xocolata al microones amb una mica d'aigua. Retira-la i mulla amb la crema de llet bullent en tres vegades. Afegeix-hi el sucre i remou bé fins que quedi una pasta homogènia. Reserva-ho a la nevera.

3 Col·loca els dos talls de pa, l'un al costat de l'altre i sobreposant-los dos centímetres. Aixafa el pa amb un corró procurant  estirar-lo al llarg de manera que les dues meitats quedin segellades. Pinta-les amb l'almívar i cobreix-lo amb el puré de castanyes.

4 Enrotlla el pa sobre si mateix de manera que quedi una mena de braç de gitano. Pinta'l amb la cobertura de xocolata.

5 Amb una forquilla ratlla la xocolata de dalt a baix de manera que sembli les marques de l'escorça d'un tronc.

Deixa'l refredar bé abans de servir-lo.

------------------------------------------------------------------

Xocolata desfeta amb xurros

Ingredients per a quatre persones:

- 200 g de cobertura de xocolata (especial per fondre)
- 20 g de mantega
- 250 g de farina
- 150 ml d'oli d'oliva
- sal
- oli per fregir
- sucre

Procediment:

1 Per a fer la massa dels xurros posa en un cassó 300 ml d'aigua i un parell de pessics de sal. Quan arrenqui el bull, retira-ho del foc i afegeix-hi la farina i el llevat. Remou-ho bé fins que tinguis una massa ben fina.

2 Posa la pasta en una mànega pastissera.

3 Omple una paella fonda amb oli i escalfa'l. Aboca-hi una mica de pasta de la mànega. Quan tingui la llargada adequada, talla-la amb unes tisores i deixa que es fregeixi a foc mitjà fins que hagi crescut i estigui rossa. 

4 Escorre els xurros sobre un paper absorbent i empolsega'ls amb sucre.

5 Talla la xocolata a bocins i posa-la a escalfar amb la mantega i 50 ml d'aigua al microones durant un minut a màxima potència. Remou-la i torna-la a coure un minut més. Remou-la bé i reparteix-la en tasses.

Serveix-la amb els xurros i, opcionalment, una mica de nata muntada.

------------------------------------------------------------------

Llufes de massapà

Ingredients:

- 600 g de sucre
- 100 g de coco ratllat
- 500 g d'ametlles
- pell de llimona
- 100 g de pastanaga cuita
- 1/4 de gota d'essència d'ametlles amargants
- canyella mòlta
- pinyons pelats
- 2 cireres confitades
- 1 clara
- 1 rovell d'ou

Procediments:

1 Renta bé la llimona amb aigua tèbia i ratlla'n una mica amb un ratllador ben fi. Escalda-la amb aigua bullent durant un minut.

2 Escorre la llimona i mescla-la amb l'ametlla mòlta, el coco, la pastanaga cuita, la clara i el sucre. Barreja-hi també l'essència d'ametlles amargants i un polsim de canyella

3 Treballa bé la pasta fins que sigui ben homogènia.

4 Prepara una safata per anar al forn amb sil-pad o paper sulfurat a sobre. Posa-hi la massa i dóna-li forma de llufa.

5 Pinta-la amb el rovell d'ou. Posa-li les cireres a manera d'ulls i fes-li una boca amb els pinyons pelats, prèviament pintats amb el rovell. Posa-la a coure al forn preescalfat a 200 graus durant set minuts.

------------------------------------------------------------------

Llufes de full

Ingredients:

- 1 placa de massa de full
- 1 clara d'ou
- 20 g de sucre glacé
- farina
- 50 g d'ametlles pelades i trencades
- 15 ml de suc de llimona (1 cullerada sopera)

Procediment:

1 Estira la massa amb un corró fins que tingui un gruix de mig centímetre aproximadament. Recorda que has d'enfarinar la superfície de treball i la massa si no vols que s'hi enganxi.

2 Amb un ganivet, retalla'n ninots en forma de llufa. Reserva'ls sobre un paper sulfurat o sil-pad (una placa de silicona especial per a cuinar) col·locats sobre una safata per anar al forn.

3 Prepara la glaça reial: bat el sucre amb la clara i la llimona fins que tinguis una pasta ben blanca i cremosa.

4 Amb la glaça reial pinta la part superior de les llufes. Empolsega-hi les ametlles per sobre.

5 Cou les llufes al forn a 220 graus fins que la glaça reial estigui torrada, la massa hagi pujat i estigui ben rossa (uns 10-14 minuts)

Servei-les fredes.

------------------------------------------------------------------

Torró de crema

Ingredients per a una barra de torró:

- 125 g d'ametlla mòlta
- 125 g de sucre + sucre per cremar el torró
- 3 rovells d'ou grossos
- 1/4 de gota d'essència d'ametlles amargants o 3 ametlles  amargants.

Procediment:

1 Posa a coure el sucre amb dues cullerades soperes d'aigua a foc lent fins que obtinguis un almívar que arribi a 115 graus.

2 Si no tens termòmetre de sucre: sabràs que ha assolit la temperatura quan agafis una mica d'almívar i en posar-lo en aigua freda es cristal·litzi lleugerament. Ha de quedar com un caramel sense color.

3 Mescla-hi les ametlles mòltes i fes coure la massa a foc lent un moment. Deixa-ho refredar i incorpora-hi els rovells i, si no hi has posat ametlles amargants, posa-hi l'essència

4 Fes coure de nou el conjunt a foc lent fins que adquireixi consistència. Posa'l en un motlle amb oli o cobert amb un paper sulfurat i deixa'l refredar a la nevera durant un mínim de dues hores.

5 Desemmotlla'l amb compte que no es trenqui, empolsega'l de sucre i crema'l amb una pala o amb un bufador.

------------------------------------------------------------------

Rellotge de formatge i fruita vermella

Ingredients:

- 465 g de formatge batut  Isi Frais (40% M.G.)
- 210 ml de llet condensada
- 214 ml de llet
- 5 rovells d'ou
- mantega
- 2 palets de xocolata ("Mikado")
- 100 g de fruita vermella variada (gerds, maduixes, groselles, nabius)
- 30 g de xarop de 30 graus Baume (22 g de sucre per 17 g d'aigua)
- una mica de suc de llimona

Procediment:

1 Barreja el formatge batut, la llet condensada, la llet i els rovells. Tritura-ho fins que no hi quedin grumolls.

2 Pinta amb mantega un motlle rodó de Pirex que pugui anar al forn. Posa-hi la massa a dins i des-la coure al forn a 120 graus durant cinc hores. Si veus que la massa s'enrosseix, posa-hi un paper d'alumini a sobre per protegir-la. Punxa-la amb una broqueta metàl·lica per assegurar-te que està ben cuita. Si està calenta i surt neta ja la pots retirar del forn.

3 Deixa-la refredar abans de desemmotllar-la.

4 Mentre es cou posa a escalfar el sucre i l'aigua. Quan s'hagin dissolt afegeix-hi la fruita vermella i la llimona. Fes-ho coure durant uns set minuts a foc lent. Tritura-ho bé, passa-ho per un colador fi i posa-ho en un recipient de boca fina, molt fina.

5 Amb els palets de xocolata "Mikado" fes les agulles del rellotge. Amb la fruita vermella pinta els números.

------------------------------------------------------------------

Esperem que us animeu a realitzar les receptes proposades i si les realitzeu envieu-nos les imatges de la recepta.
Deixeu la vostra opinió, recomanacions i possibles modificacions de la recepta.
BON PROFIT!
Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada